Skogen är mitt arv, ansvar och andrum
Sydväst om Kalmar, på 310 hektar mark, breder André Torstenssons skog ut sig. En fastighet som funnits inom familjen i över 400 år. André känner stolthet över historien som skogen bär, men också ett stort ansvar över att förvalta den på ett bra sätt. För honom är skogen trygghet, ett levebröd och en plats för återhämtning.
- Södra
- 310 hektar
- Sydväst om Kalmar
Vad är det bästa med att äga skog?
Det finns många svar på den frågan. Dels älskar jag känslan av att kunna gå ut och känna att detta är något jag får förvalta och ta hand om, och dels är det en trygghet i vardagen – att jag har något att falla tillbaka på. Skogen är en del av mitt levebröd. I min familj är vi aktiva skogsbrukare, vi bor och lever på vår gård. Jag växte upp med skogen, och både från min mammas och pappas sida har det alltid funnits ett engagemang för jord- och skogsbruk. Men jag har aldrig blivit påtvingad något – intresset har vuxit fram naturligt. Ju mer jag lärt mig, desto starkare har passionen för skogen blivit.
Hur tror du att skogen påverkar dig och ditt mående?
Jättemycket, jag älskar att vara i skogen. Det ger mig lugn om jag sätter den sidan till, annars är det lätt att jag bara ser jobb. Om jag inte varit i skogen på några dagar, till exempel om jag varit på konferens i flera dagar, så kan jag få skogsabstinens. Tidigare i dag så satt jag på en stubbe med min praktikant, drack kaffe och lyssnade på träden. Det är fridfullt. Att känna solen gör mer än vad man tror. Kanske finns det ett samband mellan att vi människor tillbringar allt mindre tid i naturen och att den psykiska hälsan blir allt sämre. Jag har behov av att vara i närheten av skogen, den är verkligen en återhämtning för mig. Lyssna på fåglarna och höra vindens sus. Jag lider med dem som aldrig får uppleva skogen.
Hur tar du hand om din skog?
Jag strävar efter att kombinera produktionsmål med att bevara vår natur. Jag jobbar med miljömålen där jag utifrån rådande regelverk, men också utifrån min egen erfarenhet och kunskap – tror det gör bäst nytta. Jag nyplanterar lövträd och blommande bärträd, framför allt i samband med föryngringsåtgärder. För mig är det viktigt att förstärka de värden som redan finns på en plats i symbios med sociala värden och naturvårdsvärden. Jag ser det som att alla skogsägare bara är en stafettpinne i ledet som ska förvalta något. Eftersom min familj ägt skogen och aktivt brukat den sedan 1624, så är det, ur en skogsägares syn, en väldigt välskött skog. Jag jobbar aktivt med att göra fina skogar med sociala värden men också med att bibehålla vår miljö och våra produktionsmål. Jag tror att det tillkommer ett extra lager av omtanke och engagemang just eftersom vi själva är aktiva i skogen.
Hur går dina tankar kring att din skog bidrar till klimatet och förnybara produkter?
Jag tycker såklart att det känns bra att skogen kan bidra – det är ett viktigt tillskott. Men jag är samtidigt lite kluven. Att använda skogen som kolsänka känns problematiskt, eftersom skogen redan fanns där innan vi började släppa ut stora mängder växthusgaser. Det blir som att sätta ett plåster på ett sår utan att behandla själva såret. Vi skjuter problemet framför oss istället för att lösa det i grunden. Jag tror det handlar om något större, nämligen att vårt sätt att leva inte är hållbart i grunden. Människan är inte skapad för det liv vi lever i dag.
Berätta om något som du och din skog varit med om?
Vi råkade ut för en skogsbrand för två år sedan, då hade jag bara varit skogsägare i cirka tre månader. Den orsakades av oaktsamhet i friluftslivet, det var några som hade grillat och inte släckt ordentligt efter sig. Det brann ner ungefär två hektar skog, vilket både påverkade oss känslomässigt och ekonomiskt. Vi lyckades ändå få stopp på branden hyfsat snabbt tack vare rådiga grannar. Tillsammans var vi ute och letade efter branden, men eftersom vinden snurrade så hade vi svårt att lokalisera den. Då kom jag på att jag har en drönare som jag använder i jobbet, och med hjälp av den kunde vi snabbt hitta branden.
Hur tror du att din skog ser ut om 100 år?
Jag tror det kommer ske förändringar kring både trädslagssammansättning, hur mycket skogen växer och var den växer. Jag bor i Sveriges torraste region, och tror inte att det kommer finnas någon granskog alls här i framtiden, den kommer inte överleva. Jag tror det kommer att finnas fler kortlivade träslag som växer snabbare. Jag hoppas på att få lämna över en skog som är mer anpassad till klimatet vi lever i. Sen exakt hur det kommer se ut, får tiden utvisa.