Att äga skog är att förvalta något större än sig själv

Anna Lindgren är femte generationens skogsägare, växtodlingsrådgivare och mjölkbonde. För henne är skogen både en långsiktig investering och en plats hon kallar hem.

Logo
#182052
Anna
Lindgren
  • Mellanskog
  • 300 hektar
  • Norrtälje

Berätta om din skog 

Vår skog ligger fem mil norr om Stockholm, är 300 hektar stor och har en ganska blandad variation av mycket tall, gran och löv. Vi har också en del betesmark med gamla fina ekar. Vi jobbar hårt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för träden att växa, genom att vara noga med vilket träd vi planterar på vilken mark. En varierad skog är mer motståndskraftig mot stormar, skadeinsekter och klimatförändringar. Ett bevis på att vi lyckas är bland annat att vi klarar oss väldigt bra från granbarkborren. Är det fel träd på fel plats kan de bli torrstressade, och ett enkelt byte för skadedjur. Att skogen är så pass motståndskraftig som den är idag beror mycket på min pappa som har lång erfarenhet av skog, plantering och ståndortsanpassning.

Vad är det bästa med att äga skog?

För mig är skogen så mycket olika saker. Det är en trygg investering och ett sparkapital för lantbruket. Men det är också en meningsfull sysselsättning, särskilt vintertid när det är lite lugnare på gården, även om korna förstås kräver sin omsorg året om. Jag jobbar som växtodlingsrådgivare inom lantbruksbranschen, så det långsiktiga tänket finns med i allt jag gör. Och just det långsiktiga är något jag verkligen gillar med skogen. Även om skogen växer långsamt, är det spännande att följa utvecklingen. Jag minns planteringar från när jag var liten, och idag kan jag se hur de vuxit, hur träden tagit form och skogen blivit till. Skogen är trygghet för mig. Varje sommar tillbringar jag några veckor på västkusten, bland klippor vid havet. Det är vackert, men när jag kommer tillbaka till skogen känner jag verkligen hur den påverkar mig. Det infinner sig ett lugn jag inte hittar någon annanstans. Det är fågelsången, doften av liljekonvalj, löven som spricker om våren och förändringen som följer med varje årstid. Skogen skyddar, både fysiskt från blåst och regn, och mentalt från vardagens brus.

Vad önskar du att fler visste om skogsägande?

Att vi är så många privata skogsägare i Sverige, det är nog få som vet det. Fördelen med det är att varje skogsägare är unik och så blir även varje skog unik, eftersom alla sköter sin skog på sitt sätt. Detta i sin tur gör ju att vi får en mer varierad skog och en ökad biologisk mångfald. Genom ett aktivt skogsbruk ser vi till att skogen fortsätter binda kol, snarare än att den får stå och förmultna eller falla omkull utan att bidra till klimatnytta. Skogen spelar en avgörande roll för klimatet, både som kolsänka och som källa till förnybara produkter.

Hur tar du hand om din skog?

Vi har områden där vi inte avverkar, så som gamla betesmarker. Eftersom vi har mjölkkor har vi inte heller alltid tid att vara ute i skogen direkt, vilket gör att naturen får sköta en del själv och det bidrar till variation. Jag tar även hjälp av Mellanskog och deras rådgivare för att fatta kloka beslut om skötsel och avverkning. Det är ett kontinuerligt arbete med målet att få en livskraftig, välväxande skog som både producerar och är en plats för rekreation.

Berätta om ett starkt minne kopplat till skogen

Det första som kommer till mig är när stormen Alfrida slog till i januari 2019. Upplandskusten drabbades hårt, och även om vår skog inte ligger precis där, kände vi ändå av effekterna. Samhället var strömlöst i tre dygn men eftersom vi har mjölkkor har vi en reservgenerator till ladugården. Det var en surrealistisk och nästan lite komisk känsla när alla andra satt med små värmeljus, och vår ladugård lyste som polstjärnan i det vintermörka landskapet. 

Hur vill du att din skog ska se ut när du lämnar den vidare?

Jag hoppas kunna lämna över en frisk och produktiv skog som är en trygg investering, både ekonomiskt och känslomässigt. Att äga skog är att förvalta något större än sig själv. Det handlar inte bara om att bruka, utan om att bevara och förbättra för generationer som kommer efter oss. Jag vill att skogen även i framtiden ska kunna bidra med intäkter, till exempel om gården behöver utvecklas. Men jag vill också att den ska vara en levande och varierad skog, en plats för jakt, svampplockning, ridturer eller promenader med hunden.

Logo

Om kampanjen

Skogslandslaget är en kampanj i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Mellanskog, Södra och Norra Skog. Syftet med kampanjen är att belysa hur Sveriges enskilda skogsägare brukar skogen på ett ansvarsfullt sätt med stor nytta för klimatet och den biologiska mångfalden.

Logo @skogslandslaget Skogslandslagets Instagram
sofia.lindblad@lrf.se
010-1844511
0727-260212