“Jag försöker göra så mycket som möjligt själv”

Fjärde generationens skogsägare med skogen som livsstil. För Sven Sandström är skogen inte bara ett arbete – det är ett arv, ett ansvar och en plats för återhämtning. På 180 hektar i Västernorrland vårdar han sin skog med omsorg, kunskap och känsla.

Logo
#4522
Sven
Sandström
  • Norra skog
  • 180 hektar
  • Västernorrland

Varför äger du skog? 

För mig är det här med skogen en nästan filosofisk fråga. Skogen är ett stort intresse jag haft sedan barnsben. Därför känns det stort och viktigt att jag nu är den som får föra arvet vidare. Jag tog över skogen efter pappa för cirka tio år sedan. Eftersom jag hade gått bredvid honom länge och följt hans arbete, kändes det aldrig svårt när det var dags för mig att ta över. Han finns dessutom kvar och hjälper mig emellanåt. Det känns tryggt att hans erfarenhet inte är långt borta. Pappa lämnade över en otroligt välskött skog och det är mitt mål att också göra det en dag i framtiden. 

Hur tar du hand om din skog?

Jag spenderar mycket tid i skogen och försöker göra så mycket som möjligt själv. Även om jag jobbar med annat, så planterar, röjer och gallrar jag på egen hand. Jag tror att det påverkar hur skogen ser ut. Är man aktiv själv finns ett annat engagemang bakom arbetet. Jag hinner göra en del åtgärder i rätt tid, med stor omsorg eftersom jag slipper vänta på en annan aktör. Jag jobbar mycket efter mantrat “rätt träd på rätt plats” för att skapa en motståndskraftig skog. För att gynna den biologiska mångfalden är jag noga med att spara vissa trädsorter på lämpliga platser – rönnen är viktig för fåglarna och sälgen för humlorna. Jag låter död ved ligga kvar, sparar högstubbar och lämnar evighetsträd där småkrypen trivs. Jag har alltid djurlivet i bakhuvudet när jag rör mig i skogen och anpassar mig till dem.

Vad önskar du att fler visste om skogsägande?

Att fler förstod hur känslomässigt det kan vara att äga och bruka skog – särskilt när den har gått i arv i generationer. För mig handlar det inte bara om ekonomi eller virkesvärde, utan om något mycket djupare. Det är min historia, min familjs historia, och en del av mitt liv. När man har vuxit upp med skogen, levt nära den och lagt ner tid och omsorg i varje beslut, blir känslorna starka. Skulle det komma en storm och fälla träd är det mer än ett tapp i kronor – det känns i hjärtat. Det är årtionden av arbete, minnen och omtanke som plötsligt kan gå förlorade. 

Berätta om en plats i din skog som betyder extra mycket
Ungefär tre mil från huset där vi bor, byggde pappa en stuga för många, många år sedan. Han valde att bygga stugan här just för att platsen är så vacker och rofylld. Jag var med under hela byggtiden – det tog nästan ett år att färdigställa den. Stugan har varken el, vatten eller moderna bekvämligheter – men det är just det som gör den så speciell. Där finns inga skärmar, ingen stress, bara skog, tystnad och tid. Det är en plats där vi kan koppla bort och vara med varandra och med naturen. Vi åker dit så ofta vi hinner, men med barn som har aktiviteter och annat i livet blir det inte lika ofta nu som förr.

Vad tänker du kring att skogen bidrar till klimatet och förnybara produkter globalt?
Det känns bra att veta att min skog faktiskt gör nytta – inte bara för mig, utan i ett större sammanhang. Skogen är inte bara en kolsänka som binder koldioxid utan också en källa till förnybara material som många tar för givet i vardagen. Allt ifrån virke till byggnader, toalettpapper och plåster till olika typer av förpackningar och produkter som kan ersätta plast. Jag tror inte att alla är medvetna om hur mycket som faktiskt kommer från skogen, och vilken viktig roll den spelar i omställningen bort från fossila råvaror. För mig är det en hoppfull tanke – att min skog, genom hållbart brukande, kan vara en del i att minska vårt fossilberoende och bidra till en mer hållbar framtid. Det gör arbetet mer meningsfullt och ger ytterligare en dimension till varför jag lägger ned så mycket tid och omtanke på att sköta den på rätt sätt.

Logo

Om kampanjen

Skogslandslaget är en kampanj i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Mellanskog, Södra och Norra Skog. Syftet med kampanjen är att belysa hur Sveriges enskilda skogsägare brukar skogen på ett ansvarsfullt sätt med stor nytta för klimatet och den biologiska mångfalden.

Logo @skogslandslaget Skogslandslagets Instagram
sofia.lindblad@lrf.se
010-1844511
0727-260212