Hero

Skogen är min multiarena

För skogsägaren Emma Graaf är skogen en multiarena där hon simmar, cyklar, springer, promenerar och röjer. Men också platsen där hon kopplar av med sin familj. Hon ser sin skog som ett kulturarv och känner ett stort ansvar över att lämna vidare en välmående skog till nästa generation, precis som tidigare generationer gjort åt henne.

Logo
#1003
Emma
Graaf
  • 150 hektar
  • Ludvika

Berätta om din skog

Skogen ligger utanför Ludvika och min familj har ägt den sedan 2005. Just nu är det mina föräldrar som äger den men planen är att jag ska ta över den i framtiden. Mycket av vår mark var tidigare ett gruvområde och skogen användes även till betesmark för korna. Då såg det helt annorlunda ut och vid gruvområdet fanns det knappt några träd alls. Idag är det en blandad skog, med både barr och löv  och på gården har vi två bostadshus, där vi bor. Hela familjen älskar att spendera tid i skogen – vi röjer själva, tränar, plockar bär, promenerar med hunden och jagar. Därför är det viktigt för oss att den är trivsam. Även många som bor här i byn besöker skogen. Det finns en stig på vår mark som tidigare ingick i ett stort mountainbikelopp. Nu har de gjort om sträckan så den går inte längre genom vår skog, men det är fortfarande många som cyklar den turen, för skojs skull, inklusive jag och min man. Vi har mycket gammal skog som egentligen är avverkningsklar men som vi väljer att låta stå kvar lite till, maxad produktion är inte alltid det primära för oss. Det är bland det bästa med att vara skogsägare – att vi själva får välja hur vi vill bruka skogen.

Ni jobbar med naturlig föryngring, vad är det?

När vi har tagit ner ett område av träd, lämnar vi kvar fröträd, det vill säga äldre träd som får stå kvar för att sprida sina frön över den avverkade ytan. När man gör så blir det en naturlig återväxt av skog vilket bidrar till artmångfald och ökad variationsrikedom. Det är klassat som en hyggesfri metod och vi har tyckt att det fungerar bra för att säkerställa återväxten av träd efter avverkning.

Vad tänker du om att din skog bidrar till klimatet och förnybara produkter?

Alla vi skogsägare bidrar på ett hållbart sätt till samhällsutvecklingen. Våra råvaror kan ersätta plast och betong vilket är superviktigt i den gröna omställningen. Träd fungerar dessutom som en kolsänka, både när de växer men också när vi sedan använder dem, till exempel som byggmaterial. Trä fortsätter nämligen att lagra koldioxid vilket är ett av de viktigaste skälen till att vi ska använda mer trä när vi bygger hus. Vi måste påminna oss om att skogen är en otroligt bra råvara som är förnybar – den växer ju upp igen.

Vad önskar du att fler visste om skogsägande?

Jag tror det är få som vet hur många privata skogsägare det finns i Sverige. Alla dessa skogsägare har en egen mening med sitt skogsbrukande, och ingen är den andra lik. Alla har olika mål med hur man vill bruka den. Skogen är ett resultat av både ens egens slit och ens egna förfäder. Och det är inte alltid maxad vinst som är viktigast för oss. Cirka hälften av all skog i Sverige ägs av privata skogsägare, det är det inte många som vet.

Hur tror du din skog ser ut i framtiden? 

Målet är att skogen ska se ut ungefär som nu. Självklart kommer den förändras, skogen är inget stilleben, där ungskog finns idag kommer det ha vuxit upp stora träd, medan äldre träd och olika områden troligtvis har avverkats. Jag minns en gång när min familj var ute hos mormor och morfar och fikade. Vid det tillfället planterade pappa och morfar nya träd, och idag står där en cirka 35 år gammal skog, det är häftigt. Jag tänker på att jag varje dag är med och skapar liknande minnen för mina barn. Förra sommaren till exempel, så fick vi ett gäng lärkplantor som växer upp och blir stora barrträd. Då tog vi med barnen ut och planterade dem längs med en väg. Förhoppningsvis växer de upp och blir en sådan där jättefin gammal allé, och en plats som våra barn alltid kommer att förknippa med oss.

Du anser att skogen bara är dig till låns, berätta

Varje gång jag är i skogen tänker jag på att den ska ärvas av våra barn. Och att det vi gör idag påverkar hur skogen ser ut imorgon när vi lämnar över den. Skogen finns här så länge, medan jag bara är med och påverkar den under en kort period. Skogen är bara till låns, och det är en fin tanke som verkligen berör mig.

Logo

Om kampanjen

Skogslandslaget är en kampanj i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Mellanskog, Södra och Norra Skog. Syftet med kampanjen är att belysa hur Sveriges enskilda skogsägare brukar skogen på ett ansvarsfullt sätt med stor nytta för klimatet och den biologiska mångfalden.

Logo @skogslandslaget Skogslandslagets Instagram
sofia.lindblad@lrf.se
010-1844511
0727-260212